Spectakelles 2011

Zondagavond 17 juli was het zover, de afsluiting van het jaar. Maar in plaats van bij de pakken neer te zitten en met smart te wachten op het nieuwe seizoen, kregen we nog een spectaculaire knaller om de zomer mee door te komen!

Ik heb het natuurlijk over de spektakelles, die ons de gehele avond tot op grote hoogte gebracht heeft, en dan heb ik het niet alleen over het figuurlijke. Het doel van de les, zoals de naam al impliceert, was om het seizoen Spec-ta-cu-lair af te sluiten door ons onder andere acrobatische stunts te laten doen die normaal gesproken alléén de experts kunnen (en mogen!) uitvoeren.

De avond had een feestelijk tintje en iedereen ging goed geluimd aan de slag. De invulling van de avond, ontwikkeld door Sacha, Saskia en Reinder was, zoals dat bij elk creatief denkproces hoort, bedacht onder het genot van een drankje in de kroeg. Dit heeft zeker zijn weerklank gehad op de toegankelijke sfeer van de oefeningen, maar zonder daarbij de veiligheid uit het oog te verliezen.

Spectakelles 2011 Het eerste gedeelte van het spektakel betrof het dansen van verschillende rock 'n' roll stijlen, geïnspireerd door een latin-achtige kringdans (geloof ik). De kunst zat hem in het “doordraaisysteem”. De mannen stonden aan de buitenkant van de kring, om hun vrouwelijke partner te rock(en) around the clock. Menige keren dat de mannelijke danser zijn vrouwelijke partner een zetje gaf om haar uit te laten komen bij zijn buurman, resulteerde dat in het misgrijpen van de aangereikte hand of in een eindeloze spin. Eindelijk hadden we de draai te pakken of de kring werd verbroken en daar kwam de opdracht om in de schoenen te gaan staan van de andere sexe: man danst als vrouw en andersom. Was de verwachting van de avond een lichamelijke opgave, bleek er ook nog zwaar denkwerk aan te pas te komen over het gespiegeld moeten dansen van het normaal gewende voeten- en armenwerk.

Bij het tweede gedeelte werd ons lot gelegd in de ervaren acrobatische handen van Rian, die ons kunstjes liet doen uit de wereld van de “gewone” acrobaten. Deze oefeningen brachten een welkome afwisseling op de dagelijkse kost van een acrobatisch rock ‘n roller. De handstand bijvoorbeeld zit volgens mij niet standaard in het pakket, maar werd hier gebruikt om over je partner heen te manoevreren. Op een gegeven moment veranderden we in levende schommels, en werd je, als je het schommelstoeltje was, op enig moment vrij de lucht in geslingerd. Als afsluiting van dit gedeelte gingen we met z’n allen op een rij staan en gingen de meisjes, en een enkele jongen die zich daarvoor geroepen voelde ;-) tussen de jongens in koppeltje duiken.

Spectakelles 2011Alsof het koppeltje duiken in een rij een buiging en voorbode was voor het derde gedeelte, werden we klaargestoomd voor een paar spectaculaire figuren alleen bestemd voor de die-hard acrobatisch rock ’n roll fanatiekelingen, en fanatiek waren we allemaal. Ik heb geen idee hoe de figuren heten die we gedaan hebben, maar ik heb het plafond van de zaal nog nooit van zó dichtbij gezien. Wat ik het spectaculairst vond was de figuur waarbij de meiden de lucht in werden gegooid (oké niet helemaal waar, we moesten zelf ook actief meespringen, maar dat klinkt wat minder dramatisch), recht omhoog en op het hoogste moment knieën intrekken en voilá een hoge (of nog hogere, afhankelijk van de lengte van je partner…) salto achterover in de lucht is geboren. Klinkt simpel, maar niets is minder waar en gelukkig zaten we (meiden) vast in de touwen, met als enige bevel: wat je ook doet niet aan de touwen zitten!!! Wat niet altijd even makkelijk op te volgen bleek. Ik, en volgens mij velen met mij, hadden niet gedacht op deze manier een salto te maken, werkelijk fantastisch spectaculair! Bedankt!!!

Kirstin

Nieuws van anderen

Opening UIT 2016

Opname van een optreden met vier paren op 15 augustus 2016 voor de openingshow van de UIT.

5:43 min, 68 MB