Zondag 1 juli hebben de jumps het lesseizoen op de traditionele manier afgesloten met de spectakelles. En dat levert altijd een hoop lol op.

Nee, het gaat hier niet om het takelen van spek. Het is een les waar alle jumps, ongeacht hun niveau, dingen kunnen doen die normaal net buiten hun bereik liggen.

Om op te warmen had Sacha weer een nieuwe kringdans bedacht. Heren en dames dansen in een kring een korte passenvolgorde, waarna de dames doordraaien naar de volgende heer en de zaak weer opnieuw begint. Simpel genoeg, maar Reinder wilde er blijkbaar snel vanaf zijn. Hij zette iedere keer een retetempo op, waardoor het toch nog lastig werd.

Dat dreigde het thema van de middag te worden. Hoe kun je een acro die je goed beheerst nog onverwacht ingewikkeld maken? Nou, doe hem gewoon achterstevoren. Een kniesprong valt erg mee, maar bij andere acro's heb je al snel de vangers nodig als tillers. Waar je normaal gesproken kan rekenen op de zwaartekracht om de dame spontaan te laten dalen, gaat ze achterstevoren niet zomaar spontaan omhoog. Nou ja, dat wisten we eigenlijk al.

Daarna hebben we met hulp van de lounge nog een figuur uit de acrobatiekwereld geprobeerd. Staan op de handen van je partner is verrassend lastig, als je bedenkt dat je al sinds om en nabij je eerste levensjaar gewoon kunt staan. Het eerste deel, met je handen ter hoogte van je schouders valt nog wel mee. Maar het strekken van je armen, zonder dat er armen en benen overal heenvliegen, of dat de dame d'r balans verliest, valt zeker niet mee.

Het was daarmee een leuke middag, vol met geklooi. Je doet figuren die je niet kent, dus iedereen is weer even beginner. En het blijkt dat je met wat aanmoediging van anderen tot grote hoogte kunt stijgen.

Nieuws van anderen

Optreden Brno

Opname van een optreden uit een serie van zes, op 29 augustus 2004, in Brno, Tsjechie. JS was in Brno in het kader van een culturele uitwisseling.

30:29 min, 213 MB