Artikelindex

2014 begint een jaar van veranderingen te worden voor de Jumping Spectacles. 16 maart is onze nieuwe dansspiegel bezorgd. En op 1 april werden de proefexemplaren van onze nieuwe showkleding gepresenteerd.

Die spiegel was een buitenkansje. We konden hem met korting krijgen, waardoor hij (nog net) binnen ons budget viel. En we zijn er geweldig blij mee. Hij is 5 meter breed, dus er past een klein team voor. Ingeklapt is hij niet groter dan onze oude spiegel, dus hij past in hetzelfde hoekje. En hij is helemaal vrij van vervormingen. Oh ja, hij weegt wel 250 kilo. Dat is relevant aangezien we hem zelf de trap op moesten slepen naar onze danszaal.

Aan de nieuwe showkleding is lang gewerkt. We zijn er over aan het denken geweest sinds 2010 en er actief mee bezig sinds halverwege 2012. In augustus 2013 hadden we een ontwerp dat aan alle eisen voldeed. Nu dat het bijna klaar is, zijn we er gepast trots op!

Natuurlijk moest er ook even serieus getest worden. Acrobatisch rock-'n-roll is een veeleisende sport, als het op de kleding aankomt. Op een enkele al bekende beperking na, voldoet de kleding ruimschoots aan al onze eisen. Eind mei is de rest van deĀ  kleding klaar. Vanaf dat moment kunnen de eerste optredens in de nieuwe kleding gedanst worden.


Hoe ontwerp je kleding die bij ons past? JS is een sportieve en sociale vereniging. We voelen ons vrij en individualistisch, en stellen ons tolerant op naar iedereen. Daarnaast zijn we ons bewust van de historie van de rock-'n-roll en dragen we dat in vrijwel al onze optredens uit. De nieuwe kleding moest die waarden gaan uitstralen.

Aangezien je daarmee nog steeds heel veel kanten op kunt, hebben we rondgevraagd naar voorwaarden waaraan het ontwerp moest voldoen. Deze criteria waren, op z'n zachtst gezegd, niet eenduidig. Dat kwam natuurlijk deels doordat de de wens naar nieuwe showkleding was ingegeven door ontevredenheid over de huidige kleding. Vrijwel iedereen had een mening over hoe het niet moest.

De jongere dames wilden niet in een pakje (zoooo jaren tachtig), terwijl de meer gevorderde dames dat juist wel wilden, aangezien je bij hogere acrobatiek geen losse, schuivende kleding aan kunt hebben. Het moest een beetje sexy worden, maar blote huid schuurt bij acrobatiek. Open ruggen zijn uit den boze, in verband met de wens een sportbeha te kunnen dragen. Verder moest de kleding een patroon hebben, zodat zweetvlekken niet zo snel opvallen. De heren waren gelukkig meer eensgezind: het moest strakker en stoerder, en geen te korte broekspijpen meer. De uitstraling van de kleding moest bovendien sportief en dansant zijn. En modern. En jaren 50...

Je begrijpt dat we op een bepaald moment wat selectiever zijn gaan luisteren. Alsof de bovenstaande criteria nog niet uitdagend genoeg waren, heeft de kledingcommissie er zelf nog een extra criterium aan toegevoegd: geen rommelige combinaties van verschillende kledinglagen meer. Het ontwerp moest zodanig zijn dat alles wat zichtbaar is, bij elkaar past.

Wij denken dat we een ontwerp hebben gevonden dat meer dansante uitstraling heeft dan ooit. Het is een modern ontwerp geworden, uitgevoerd in lycra en voorzien van highlights in glitterstof. Alle outfits verschillen net iets van elkaar, maar vormen samen toch een geheel. Dat benadrukt het vrije en individualistische van JS. Verschillende jaren 50 elementen zijn toegevoegd als referentie naar die tijd, zonder af te doen aan de sportieve stijl. Het rokje met pettycoat is bijvoorbeeld korter dan destijds mocht, en de strepen in het shirt van heren lijken op rockabilly shirts, maar hebben niet die typische doffe kleuren.

De kleurkeuze lijkt enigszins op die van de oude paarsblauwe pakken, maar het geheel heeft een heel andere uitstraling. We zijn uitgegaan van een gewerkte stof met veel glitter, en hebben die aangevuld met effen lycra in cyaan en blauw, en gele en zilveren glitterstof voor highlights.

Hoe hebben we de controverse rond de damespakjes opgelost? Om aan alle wensen tegemoet te komen hebben we toch voor een pakje gekozen. Hoewel de pakjes op elkaar lijken, is elk pakje uniek. Daarnaast hebben we bijpassende kledingstukken ontworpen waarmee de pakjes-uitstraling verhuld kan worden: voor iedere dame komt er een rokje, een legging en een broek. Met deze drie kledingstukken zijn in totaal vijf combinaties te maken waarin je kunt dansen. Daarnaast kun je de broek aantrekken over de legging of in plaats van het rokje, om warm te blijven voor of na een optreden, bijvoorbeeld bij een aansluitende workshop.

Voor de heren hebben we, net als voor de dames, verschillende outfits ontworpen, die samen toch een geheel vormen. Hierbij hebben we ons laten inspireren door gilets en rockabilly shirts uit de jaren 50.

Reinier

Henk Westbroek op bezoek

Opname van het programma "Westbroek zoekt..." van RTV Utrecht van 19 november 2009.

4:46 min, 78 MB