Het is weer november. Dat betekent dat er weer meerdere kampioenschappen worden gedanst. De wedstrijden zijn verdeeld over drie opvolgende weekenden.

De eerste zijn het WK en het EK Formations in Kazan, Rusland. Er zijn diverse klassen. Op het WK (7 nov), strijden teams uit de A-klasse en de Girl klasse tegen elkaar. Op het EK (8 nov) gaat het om de Junioren en de Dames. De Girls en de Dames dansen weliswaar geen acro's, maar het creatieve spel met de kleding is heel leuk om te zien. 14 november zijn het WK voor jeugd en junioren en een World Cup B-klasse gehouden in Bourg en Bresse, Frankrijk. Hiervan zijn helaas geen videobeelden gestreamd.

Zaterdag 21 november volgde het WK voor de A-klasse in Genève, Zwitserland. Richard Cerutti & Amelie Galvez uit Zwitserland zijn de nieuwe wereldkampioenen. Zij dansten een thuiswedstrijd, als leden van de organiserende club BC Swing. Dit paar danst sinds 2012 samen, en heeft al vele succesvolle Zwitserse, Europese en nu dus wereldkampioenschappen gedanst.

Mijn favoriet was eigenlijk een ander Zwitsers paar, Fabien Ropraz & Ioulia Ioudina. Die hebben het hele seizoen consistent goed gepresteerd, staan daarom ruim bovenaan in de WRRC ranking list, en hebben op 24 oktober 2015 nog een indrukwekkende eerst plaats gehaald op de World Masters van Moskou. Ze toonden daar een zeer solide ronde, met prachtig vloeiend lopende acro's. Deze keer zat het er niet in helaas. Ze struikelden in de halve finale, door een enkele geweigerde acro en komen uiteindelijk op de achtste plaats.

Ook in de finale zijn er twee paren die een acro laten mislukken. Ze staan dan ook al voor de derde of vierde keer die dag op de vloer. Het kost ze de kans op een podiumplaats, want de aftrek in punten voor zoiets is hoog. De tweede plaats ging naar de huidige Europese kampioenen, Alexey Kondrashin & Darina Kozlova uit Rusland. De derde plaats ging naar Ivan Youdin & Olga Sbitneva, eveneens uit Rusland. Dit paar is tussen 2006 en 2012 vijf keer wereldkampioen geweest en ze laten hier weer zien dat ze het nog steeds kunnen. Het Poolse paar Jacek Tarczylo & Anna Miadzielec, de wereldkampioenen van 2011, 2013 en 2014, was er dit jaar niet bij.

Primeur dit WK was de deelname van een Japans paar, Natsuki Sano & Nanami Kai. Zij zijn nu niet verder gekomen dan de herkansingen, maar dit is een jong paar, dat we zo te zien nog wel vaker gaan tegenkomen. Hun aanwezigheid is een mooie opsteker voor het expansion project van de WRRC. De WRRC probeert in dit project het acrobatisch rock-'n-roll uit te breiden naar alle continenten.

Hieronder zie je de opname van de finales. De acrobatiek finale start rond 44:55 minuut. De passen finale en alle eerdere kwalificatierondes kun je vinden op het livestream event.

Update: op de facebookpagina van de BC Swing staan 167 gedeelde foto's!

Reinier

Nieuws van anderen

Optreden UIT 2005

Opname van ons optreden op de opening van de UIT, op 15 augustus 2005, in Utrecht.

14:08 min, 90 MB