Wereldkampioenen acrobatisch rock-'n-roll 2016

De wereldkampioenschappen van 2016 waren een Russisch feestje. Totdat de Polen er vandoor gingen met de prijs.

Russisch feestje? Ja, natuurlijk. Niet alleen is het georganiseerd in Moskou, maar er staan ook maar liefst zes Russische paren op de startlijst. Meer dan elk ander land. Dat is het voorrecht van de organisator. En die paren blijken succesvol ook! Tot net voor het einde van de dag...

In de voorronde en de herkansingen vallen vooral een aantal paren op uit nieuwe landen. Dat is te danken aan de WRRC en hun expansion project. In dit project proberen ze het acrobatisch rock-'n-roll uit te breiden naar alle continenten. Dit is een van de voorwaarden voor erkenning als Olympische sport. De afgelopen jaren zijn ze hard bezig geweest, in samenwerking met een aantal topparen. Bekijk dit filmpje dat ze op facebook hebben gezet. Het resultaat is dat er nu paren uit Senegal, Australië, Guinee, Peru en India deelnemen.

Geweldig! Hoewel, als ze eenmaal gaan dansen blijkt hun niveau. Dit zijn beginners die proberen hoge acro's te doen en het ziet er soms best eng uit. Ze staan hier op dit WK naast paren met vele jaren ervaring, die zometeen dubbele salto's gaan doen, als ze de halve finale halen. De poging van de WRRC komt zo een beetje geforceerd over. De speciale aandacht die ze later op de dag krijgen, maakt dingen weer een beetje goed.

Wereldkampioenschap acrobatisch rock-'n-roll 2016

Als eerste geplaatst in voorronde zijn Alexey Kondrashin & Darina Kozlova uit Rusland, de nummers twee van vorig jaar. De huidige kampioenen Richard Cerutti & Amelie Galvez zijn derde. Alle bekende topparen van de afgelopen jaren waren al direct doorgeplaatst naar 24 plaatsen in de kwartfinale en na de herkansingen is de rest ook bekend.

Vanaf de kwartfinale hanteert de wedstrijdleiding open jurering. Dat deden we vroeger met briefjes en dan alleen in de finale, omdat het zo lang duurde. Nu gaat echter (meestal) wonderlijk snel. Het nieuwe jureringssysteem lijkt vruchten af te werpen. Daarin zijn vaste waarderingen opgenomen voor alle acrobatiekelementen. Omdat dat allemaal niet te onthouden is, wordt het jureren ondersteund met een tablet. Het lijkt goed te werken, totdat de techniek gaat haperen in heat 8. Opeens zijn er helemaal geen resultaten meer.

Nu is er gelukkig meer te zien dan de jurering. In heat 9 bijvoorbeeld doen Tobias Bludau & Michelle Uhl uit Duitsland een instap-dode met schroef bijna simultaan met het paar naast hen, Stephan & Gwendoline Schlegel uit Zwitserland. Als dit formation dansen was, moeten ze nog even door oefenen, maar voor een wedstrijd is dit heel bijzonder. Het publiek wist het zeker te waarderen.

Wereldkampioenschap acrobatisch rock-'n-roll 2016

Aan het eind blijkt het Noorse paar Steinar Berg & Anne Ragnhild Olstad voor het eerst in de afgelopen jaren de halve finale niet halen. Ze blijven steken op de dertiende plaats. Ook het andere Noorse paar blijft steken op de twintigste plaats. Het is geen goed kampioenschap voor de Noren. Vorig jaar waren deze paren nog negende resp. twaalfde. Vijf van zes russische paren zitten er nog wel bij. Alexey Kondrashin & Darina Kozlova staan zelfs nog steeds bovenaan. Het Poolse paar Jacek Tarczylo & Anna Miadzielec, reeds drievoudig wereldkampioenen, staan nu vierde. De dansende "Geschwister", Tobias Bludau & Michelle Uhl en Mario Bludau & Jeanette Uhl, altijd aanwezig maar nog nooit op het podium van een wereldkampioenschap, staan nu resp. vijfde en zevende. In totaal gaan twaalf paren door naar de halve finale.

In de halve finale gaat er een tandje bij. Vanaf hier mogen er dubbele salto's uitgevoerd worden. Al snel zijn er uitvallers onder de bekende topparen. Mario Bludau stopt na z'n eerst acro en grijpt naar z'n mond. Hij heeft duidelijk pijn. Hoe krijgt een klein dametje een vent van zo'n 100 kilo bijna aan het huilen? Op de video is het niet duidelijk te zien, dus ik kan je niet van tips voorzien. Dan staan ook de huidige wereldkampioenen stil. Amelie Galvez loopt al achter het tempo van de muziek aan sinds hun eerste acro. Ook hier is niet duidelijk te zien wat er nou gebeurde. Na de derde acro, die overigens nog wel goed verloopt, geeft ze teleurgesteld op. De Polen naast hen op de vloer dansen hun ronde solide uit en worden tweede. Bij het afgaan zijn er omhelzingen en troostende gebaren.

Wereldkampioenschap acrobatisch rock-'n-roll 2016

Ook Alexey Kondrashin & Darina Kozlova dansen hun ronde foutloos uit en zij worden opnieuw eerste. Ivan Youdin & Olga Sbitneva, de vijfvoudig wereldkampioenen uit Rusland zien er echter een beetje uit alsof ze rondes routinematig afwerken. Toch is het genoeg voor een derde plek. We gaan naar de finales met drie Russiche paren.

In de finale passenspel valt op dat er weer meer traditionele rondes worden gedanst. Meer handcontact in de dans, meer draaifiguren en meer retro muziekmixen. Jacek Tarczylo & Anna Miadzielec komen met een creatieve ronde, met veel spel met muziek en de kleding en gaan terecht naar de eerste plaats. Vitezslav Horak & Sandra Chudomska uit Tsjechië vertonen ook een leuke creatieve ronde, geheel op thema met de muziek. Zij krijgen echter weinig waardering van de jury: een vijfde plaats. In 2012 eindigden ze als derde.

Wereldkampioenschap acrobatisch rock-'n-roll 2016

Na het zesde paar, Alexey Kondrashin & Darina Kozlova, duikt het storingsmonster weer op en het wordt niet duidelijk waar zij geëindigd zijn.

Dan de finale acrobatiek, altijd de climax van onze wedstrijden. Tobias Bludau & Michelle Uhl dansen een ronde met een flinke moeilijkheidsgraad en maken geen fouten. Als ze klaar zijn ogen ze zeer tevreden. Terecht, want het levert ze een derde plaats op. Deze paren hebben allemaal zo hard gewerkt hiervoor! Even een voorbeeldje. Op de facebook pagina van Tobias Bludau staat een video waar ze voor het eerst twee dubbelsalto's achter elkaar dansen. Dat was 21 september. Jongstleden. Daarna mochten ze even op vakantie van zichzelf...

Jacek Tarczylo & Anna Miadzielec hebben hun muziek geheel gemixed naar hun acro's en passen. Ze voeren hun ronde foutloos uit en we hebben een nieuwe nummer een! Alleen, dit was pas de tweede heat en de rest moet nog dansen. Spannend. Bij het Russische paar Konstantin Christikov & Ksenia Osnovina gaat het meteen mis. Hij heeft bij zijn eerste passen al een blackout, doet nog wel mee, maar verkloot de communicatie met z'n partner in de aanloop naar hun eerste acro. Mis. Als echte bikkels pakken ze de ronde weer op en dansen hem foutloos uit. Ze worden zesde want het mislukken van een acro wordt je zwaar aangerekend. Als vierde komen de nieuwkomers Vitezslav Horak & Sandra Chudomska op de vloer. Ze dansen hun ronde foutloos uit, maar hebben acro's van een lagere moeilijkheidsgraad. Door de fout van Konstantin Christikov & Ksenia Osnovina zullen ze niet laatste zijn, maar de kans een podiumplaats is klein. Ze worden uiteindelijk vierde.

Dan volgen Alexey Kondrashin & Darina Kozlova. Zij kunnen het Jacek Tarczylo & Anna Miadzielec nog moeilijk maken. Ze hebben een creatieve ronde en creatieve muziek, al is dit eigenlijk helemaal geen rockmuziek. De jury heeft hier blijkbaar geen moeite mee. Aan het eind van hun ronde ogen ze echter moe en worden hun acro's minder zuiver. Dat kost ze punten en ze eindigen op de tweede plaats. Tenslotte hebben Ivan Youdin & Olga Sbitneva nog een kans om het goud voor de Russen terug te halen. Hun ronde oogt solide en de acro's hebben de fenomenale hoogte die we kennen van dit paar, maar aan het einde gaat het mis. Bij de Dulaine draait Olga in de tweede ronde over zijn achterhoofd in plaats van zijn schouder en dan is de enige nog open exit recht naar beneden. Hij vangt haar wel op en ze dansen hun ronde nog uit, maar vooral Ivan laat zien dat hij al weet dat het geen zin meer heeft. Ze worden vijfde.

En zo komt het dat we nu opnieuw Poolse wereldkampioenen hebben. Dezelfde van 2011, 2013 en 2014. Hieronder staan ze op het podium met hun trainers het Poolse volkslied te zingen (nou, soort van...). Die trainers kregen ook een klein prijsje. Dat vind ik nou een leuk gebaar van die Russen. Dat moeten we hier ook invoeren!

Reinier

PS.
Als je ergens 10 en een half uur vrije tijd hebt, dan kun je een opname van de hele dag nog terugzien op news.sportbox.ru. Geen idee hoe lang die video nog beschikbaar blijft, echter.

Wereldkampioenschap acrobatisch rock-'n-roll 2016

Optreden Bilts Sportgala

Opname van ons optreden op 30 januari 2015. Lokatie was het Bilts Sportgala.

13:50 min, 108 MB