Podium WK acrobatisch rock-'n-roll 2017

Sinds het WK van 2 december in Lyon hebben we weer een Russisch kampioenspaar. En nee, het zijn niet de vijfvoudig wereldkampioenen waar je nu waarschijnlijk aan denkt.

In de finale voettechniek lagen alle mogelijkheden nog open. In de halve finale waren er vijf paren met meer dan 100 punten, die allemaal een kans op een podiumplaats hebben, als ze in de finale nog een tandje kunnen bijzetten, en een goed passenspel hebben. Kondrashin en Kozlova komen op in een stijl zoals we die van ze kennen, aggresief en arrogant, gekleed in zwart leer met kettingen. Dit jaar dansen ze in ieder geval op rock muziek. De jury waardeert het niet echt en ze krijgen 21,9 punten.

Dan komen Tarczylo en Miadzielec. Zij hebben normaal gesproken een sterk passenspel en kunnen hier dus punten verdienen. Anna is dit jaar in zeer kort roze jurkje gehesen, dat precies bij past bij haar stuiterige voorkomen. Ze zetten een leuke creatieve ronde en neer en krijgen er 25,12 punten voor. Chistikov en Osnovina komen op in relatief simpele outfits, maar het is wel leuk en het past bij hun dansstijl en muziekkeuze. De jury geeft ze een hoge waardering met 26,09 punten.

Als vierde paar komt het Franse paar Baron en Golf op. Zij dansen op Yellow Lemon Tree in een bijpassende knalgele outfit. Hij is erg lang en moet dus hard werken op dit hoge tempo. Het resultaat is echter strak en goed uitgewerkt op de muziek. Toch krijgen ze slechts 19,94 punten. Bludau en Uhl hebben zich verkleed als jaren 70 hippies en dansen op een mix van de Les Humphries Singers (Mama Loo, Mexico, ...). Leuk, maar met 20,76 punten krijgen ook zij weinig waardering van de jury. Kudryashov en Charkovskaya grijpen terug naar een Charleston-achtige stijl en dit levert ook een leuk en goed uitgewerkt passenspel op. De jury geeft ze er 23,66 punten voor. Youdin en Sbitneva hebben dit jaar een zeer theatrale nieuwe ronde gemaakt die heel creatief op de muziek is gezet. De jury waardeert het met 24,17 punten.

Na het passenspel is eigenlijk niet veel veranderd aan de rangorde van de finalisten, behalve dat Kondrashin en Kozlova naar beneden zijn weggezakt. Nou levert het passenspel sowieso niet zoveel punten op dat het de einduitslag sterk bepaald. In de finale acrobatiek moeten de paren er nog zo'n tachtig punten bij verdienen. Die punten zijn verdeeld over een artistiek deel en een acrobatisch deel, zodat uiteindelijk artistiek en acrobatiek ongeveer in een 40/60 verhouding meewegen.

In de finale acrobatiek mogen Bludau en Uhl als eerste op. Ze dansen hun ronde foutloos uit, maar ze ogen na de tweede acro al vermoeid en lijken niet meer een overtuigend optreden te kunnen neerzetten. Hun totaalscore wordt 97,08 en dat valt een beetje tegen. Kudryashov en Charkovskaya zijn als tweede aan de beurt. In hun vierde acro gaat het bijna mis en Ivan moet zwaar corrigeren om z'n dame de juiste kant op te sturen. Dat kost punten en ze eindigen op 97,8 punten, nipt hoger dan het vorige paar. Dan komen de Fransen, Baron en Golf. Zij komt op met een grote kniebandage en loopt zichtbaar mank. Da's geen goed begin. Toch dansen ze hun ronde uit, al was er ook bij hun vierde acro een grote correctie nodig. Het levert ze 95,9 punten en dat is niet genoeg, tenzij de kanonnen die na hen komen allemaal hele grote fouten gaan maken.

De verdedigende wereldkampioenen Tarczylo en Miadzielec dansen als vierde. Ze dansen de sterren eraf, maar toch is het minder precies. Het blijft een solide ronde, met een hoge moeilijkheidsgraad. Hun dubbele elementen gaan loepzuiver. Ze eindigen echter op 103,87 en dat is best laag. Vooral de artistieke waardering is laag, terwijl ze net in de finale voettechniek nog tweede waren. Hoewel ze met deze score nu eerste staan, is het niet genoeg, want alle drie de paren die nog moeten komen, kunnen hier in principe bovenuit komen.

De eerste die dat mogen proberen zijn Youdin en Sbitneva. Zij had haar opwachting al gemaakt tijdens de ronde van Tarczylo en Miadzielec, door alvast even haar onafscheidelijke mascotte neer te gaan leggen. Ze heeft zich niet gerealiseerd dat het leuke lichteffect dat de organisatie had gecreƫerd voor opkomende paren, haar daarbij in het volle zicht van het publiek zet. Ivan heeft dit jaar een klein snorretje en het begin van een baard. Ik dacht dat die meer wrijving moest geven om het debacle van vorig jaar met de Dulaine te voorkomen, maar die acro blijken ze te hebben vervangen door een combi van Kogel en Propeller. Hun ingestapte acro's zijn nog steeds fenomenaal hoog. Ze hebben een gewaagde instap-anderhalve salto achterwaarts-dode combinatie als tweede acro, die overigens maar net goed ging, maar goed is goed en, jawel, hier hebben we het eerste paar dat de Poolse wereldkampioenen voorbij streeft: 104,78 punten.

Dan komen Chistikov en Osnovina. Dit paar paar hebben we vorig jaar ook al in de finale gezien. Toen ging het echter mis. Hij had een blackout in de aanloop naar de eerste acro, die zijn partner natuurlijk prompt weigerde. Vandaag echter, zijn ze prima vorm. Ze tonen een zeer precieze ronde, alle landingen lopen precies goed, er is geen enkele grote correctie nodig. Dat levert ze een hele hoge score op, 110,09 punten en het publiek weet het ook. Laat het laatste paar daar maar eens overheen komen.

Dat lijkt niet waarschijnlijk, maar gaan Kondrashin en Kozlova de Polen misschien ook nog voorbij? Ze komen op in dezelfde kleding als vorig jaar en gaan staan. Dat opkomen ziet er een beetje uit alsof ze oorlog komen voeren, maar het blijkt uiteindelijk geen serieuze aanval te zijn. Meteen in hun eerste acro hebben ze al een forse hapering. Hun eindscore wordt daarmee 99,4 punten en dat levert ze een vierde plek op.

En dan eindigt zo'n wedstrijd met een podiumscene zoals we die kennen. Waar de dames met dames praten en de heren met de heren, want dat is makkelijker als je zo'n lengteverschil hebt. Op de eerste plek staat een nieuw Russisch paar, Konstantin Chistikov en Ksenia Osnovina. Ernaast, op de tweede plek, stonden Ivan Youdin en Olga Sbitneva, blij als altijd. Op derde plek stonden Jacek Tarczylo en Anna Miadzielec en die waren zichtbaar ontevreden met die plek. De hele dag waren de verschillen met de nieuwe nummers een piepklein geweest (0,06 punt in de halve finale). Om dan in de finale opeens met zo'n puntenverschil te verliezen, dat moet zuur zijn.

Reinier

Zelf kijken? Een 13 uur durende video van de hele dag is nog te vinden op news.sportbox.ru. Tip, als je een onbegrijpelijke foutmelding in het Russisch krijgt, dan moet je je adblocker even uitzetten voor die site.

Nieuws van anderen

Promovideo 2016

Highlights van de open avond van 17 november 2015.

0:37 min, 8 MB