WK 2018

Het is op voorhand al duidelijk dat geen van de voorgaande wereldkampioenen dit jaar z'n kampioenschap zal gaan verlengen. Ze staan namelijk niet op de startlijst.

Het succesvolle poolse paar Anna Miadzielec en Jacek Tarczylo is afgelopen zomer gestopt. Nadat ze in juni nog een keer eerste zijn geworden op de World Cup in Zielona Góra, zijn ze met pensioen gegaan. De kampioenen van vorig jaar, de Russische Konstantin Chistikov en Ksenia Osnovina, zijn nog wel actief, maar ze zijn er niet. Ook Ivan Youdin en Olga Sbitneva, die in 2006 het Acrobatisch Rock-'n-Roll in Rusland op de kaart hebben gezet door wereldkampioen te worden en dat daarna nog vier keer te herhalen, zijn er niet.

Bekende finaleparen die er wel zijn, zijn onder meer Alexey Kondrashin en Darina Kozlova. Zij waren vorig jaar vierde en hebben het afgelopen jaar op de World Cups consequent goed gepresteerd. Ook de Duitsers Tobias Bludau en Michelle Uhl zijn aanwezig. Ivan Kudryashov en Margarita Charkovskaya zijn er ook, zij werden vorig jaar vijfde.

WK 2018

In de finale acrobatiek mogen als eerste de Fransen Nicolas Thevenon en Mélitine Paulios-Burel op de vloer uitkomen. Het is een paar met een fors lengteverschil, maar ondanks dat weten ze kicks er gelijk uit te laten zien. Ze openen met anderhalve salto tot dode en laten daarna meerdere enkele salto's zien. Ze gaan allemaal goed, op een kleine wiebel in de derde acro na en ze sluiten af met een pijlsnelle combi van Kogel en Propellor. De jury is niet erg onder de indruk en geeft ze 85,44 punten.

Als tweede mogen De Zwitsers Nicolas en Noëmi Kuran-Pellagatta gaan laten zien wat ze kunnen. Dit paar valt op door de vele schroeven die ze draaien. Ze hebben een wat losse, minder precieze stijl en laten hele snelle dode-uitgangen zien. De jury beloont het met 89,1 punten.

Derde op de vloer is het Russische paar Kondrashin en Kozlova. Ze lijken hun agressieve stijl wat te hebben ingetoomd, maar dan gaat de muziek aan en zijn we weer thuis. Het is niet mijn ding, de stijl van dit paar. Ze laten echter hele hoge acro's zien. Ze openen met anderhalve salto met halve schroef naar dode en dan gaat het op hetzelfde niveau verder. Ze springen geen dubbele salto, maar het is allemaal heel precies en ze maken geen enkele fout. Ze krijgen er 106,81 punten voor en voor de paren die nog moeten komen zal het zal moeilijk worden om hier bovenuit te komen.

WK 2018

Het vierde paar op de vloer zijn de Duitsers Christian Lehr en Vanessa Gotschall. Ze komen van dezelfde Rock'n'Roll Club Speyer als Tobias Bludau en Michelle Uhl, dus daar zullen ze wel supertrots zijn, met twee paren in de finale. Ze dansen een nette ronde zonder grote fouten, maar de acro's zijn allemaal net iets lager van niveau en iedere dode-uitgang heeft een kort stopje bij dit paar. Het levert ze 90,11 punten op, goed voor de vijfde plaats.

Vervolgens komen Konstantin Samoylov en Anastasia Gusarova, ook weer uit Rusland. Ook dit paar heeft een fors lengteverschil en weten dat in hun passen minder goed te camoufleren dan de Fransen. Hij danst ook erg nonchalant, tilt bijvoorbeeld z'n armen nauwelijks op, want ze past er toch wel onderdoor. Tot hij daadwerkelijk een keer haar hoofd raakt. En hij brengt haar daarna ook een paar keer uit balans. Ze zetten echter hoog in met hun acro's. Ze tonen onder meer twee dubbele salto's, een dode met hele schroef (met een hapertje), en als vierde anderhalve salto naar dode, waar andere finale paren mee begonnen. Het acrogeweld kan de lagere artistieke score echter niet voldoende compenseren. Ze krijgen 99,19 punten en worden hiermee vierde.

Dan komen Tobias Bludau en Michelle Uhl. Zij stonden de laatste jaren steevast in de finale, maar behaalden niet altijd het podium. Nu hun vaste concurrenten er niet zijn, hebben ze een goede kans. Aan hun zelfvertrouwen lijkt het niet te liggen. Ze openen met een acro die ze een maand geleden aan hun repertoire hebben toegevoegd. Ook dit paar springt een dubbele salto. Alles gaat soepel en foutloos en ze zijn zichtbaar tevreden. De score is 102,23 en dat, met nog een paar te gaan, betekent in ieder geval een plaats op het podium.

WK 2018

Tenslotte komen Ivan Kudryashov en Margarita Charkovskaya op de vloer. Wat gaan ze doen? Het is strak en precies. Ook dit paar heeft een combinatie met anderhalve salto erin en een dubbele salto. En ook hier gaat alles goed. Als de uitslag komt, is het heel close: 102,42. Net goed genoeg om de tweede plaats van Bludau en Uhl af te troggelen.

Met dank aan de live stream die beschikbaar werd gesteld door Focale. De live stream zelf was dit jaar weliswaar knudde, want de verbinding viel telkens weg voor iedereen. Zo leer je nog eens wat smeuïg Italiaans (STREAMING DI MERDA !!). Zodra het pauze was werden de afgeronde wedstrijdonderdelen echter alsnog online gezet en kon je met enige vertraging alles volgen. Hieronder zie je bijvoorbeeld de finale acrobatiek, maar de rest van de wedstrijd en tevens het WK Formations van 18 november kun je ook nog terugzien.

Reinier

Nieuws van anderen

Jan Rijdt Rond

Item over ons in het KRO-NCRV programma Jan Rijdt Rond

4:37 min, 24 MB