Artikelindex

Terug in de zaal!

En jawel, na 111 dagen, 21 uur en 45 minuten stonden we afgelopen donderdag voor het eerst weer in de zaal om te trainen!

2 jul - Vanwege de versoepelde regels voor sporten kunnen we weer in de zaal. Zolang we het contact beperken tot het voor de sport noodzakelijke, kunnen we weer bijna alles doen we willen. Nou heb je met acrobatiek nogal veel contact, dus we hebben onszelf nog wel een beperking opgelegd. Om er niet meteen een volledige kruisbestuiving van te maken, trainen we de eerstkomende tijd alleen in vaste koppels. Lees voor de details ons coronaprotocol.

Vanaf aankomende dinsdag zal de zaal weer wekelijks gehuurd worden. Geen videolessen en buitenlessen meer. Tevens is dit de laatste van de coronavirus updates.

Sas en ik moesten natuurlijk wel even de zaal gaan voorproeven, al was het maar om de primeur te hebben van de eerste spreidspong na de lockdown.

28 juni 2020

Jaa, daar zijn ze dan, eindelijk beelden van de nieuwe coronaronde. Afgelopen dinsdag, net voordat het bloedheet werd, hebben we weer buiten getraind en deze keer hebben we dan eindelijk beelden geschoten van onze nieuwe coronaronde. Er zit natuurlijk een verhaal achter deze choreografie, maar dat gaan jullie toch niet lezen.

Vanaf 1 juli mogen we weer de zaal in! En er zijn meteen nauwelijks nog beperkingen. Wel thuisblijven bij klachten, natuurlijk, zorgvuldig handen wassen bij binnenkomst en lijsten bijhouden van wie wanneer aanwezig was, voor als het toch nog mis gaat. Maar, we hoeven dus tijdens het sporten geen anderhalve meter afstand meer te houden. Het komt een beetje onwerkelijk over, na zoveel weken lockdown.

Dan nog even dit. Draaifiguren volgen voor de videocamera was moeilijk toch? Nou, buiten trainen op afstand geeft niet meteen verbetering...

17 juni 2020

Gisteren weer buiten gelest. Het was tot het laatst toe spannend met het weer, maar Dark Sky kreeg gelijk: het werd op tijd droog. Roze kaplaarsjes waren niet nodig om leuk voor de dag te komen en we hoefden ook niet in Sas d'r kelder te vluchten. De coronaronde waar we aan werken vordert gestaag.

Filmpje? Nope, weer vergeten, maar ik heb wel wat anders. Kijk, als Sas d'r aannemer nu Corona krijgt, dan zien de videolessen er de komende weken zo uit.

Nieuwe keuken

9 juni 2020

Vandaag geen zomers weer en dus staan we ons weer binnen op sokken uit te sloven voor de camera. Hoewel, we staan niet allemaal op sokken. Sas d'r pand wordt verbouwd, dus ze zit onder het stof en heeft nog minder ruimte dan normaal. Nee, daar wordt ze niet grumpy van. Ze krijgt nu namelijk eindelijk een bad! Als die eenmaal is geïnstalleerd, dan vallen de lessen misschien even stil. Geen zorgen, dat schijnt nog weken te duren. We kunnen er nog iets op verzinnen. Waarschijnlijk is ze tegen die tijd gemakkelijk te motiveren met voedsel, want haar keuken wordt ook vervangen. Volgende week dinsdag gaan we in ieder geval weer naar buiten, als de weersverwachting blijft zoals 'ie nu is.

Zoomles 11 op 9 juni

3 juni 2020

Yep, weer vergeten een video te schieten van de buitenles! Dat is vast een goed teken. Ik bedoel dat we het naar ons zin hebben en niet dat m'n geheugen nu al met sprongen achteruitgaat. Tijdens het napraten langs het kanaal hebben we nog wel even deze groepsfoto gemaakt.

Napraten na de buitenles 2 juni

28 mei 2020

Vandaag stonden we dan weer voor de video, voor de leden die niet naar Utrecht kunnen komen voor de buitenlessen, maar die toch graag mee willen doen. We doen het graag en Sas en ik hebben er zelf ook onze beweging mee. Dat is, tot je kater je tijdens het napraten komt melden dat het tijd is die studio weer terug te verbouwen tot zijn nestje.

Zoomles 28 mei

27 mei 2020

Het kabinet heeft besloten de sportscholen al te openen per 1 juli, mits de cijfers laten zien dat het afstand houden nog steeds goed gaat en op voorwaarde van een goede luchtverversing, toezicht op naleving van de hygiëneregels en dat we vooraf een gezondheidscheck doen bij mensen die willen komen sporten. Die laatste twee daar kunnen we wel wat mee, maar voor die eerste zijn we in onze zaal afhankelijk van de gemeente. Ik hoop dat dat geen dingetje wordt.

26 mei 2020

Vandaag zijn we voor het eerst buiten gaan trainen en het beviel goed! Buiten is prima bij mooi weer en zelfs al moeten we nog steeds afstand houden, we kunnen nu weer dingen doen die met de video gewoon niet werken. Synchroon dansen bijvoorbeeld, of elkaar spiegelen, of direct feedback geven. We hadden het zo naar ons zin, dat we vergeten zijn een video te schieten.

22 mei 2020

We hebben een winnend pleintje! Pal naast Sacha's pand ligt een open schoolpleintje dat 's avonds niet wordt gebruikt, voldoende vlak is en een beetje beschut. En voor een optionele derde helft kunnen we aan het kanaal in het gras naar de zonsondergang gaan kijken.


20 mei 2020

Hmmm, een reactie vandaag van de landsadvocaat in het kort geding dat BigGym heeft aangespannen tegen het kabinetsbesluit dat sportscholen pas per 1 september open mogen: "Het opengooien van sportscholen en fitnesscentra brengt te veel risico's met zich mee. Er is onvoldoende wetenschappelijk inzicht hoe besmettelijk hijgende en zwetende sporters in een afgesloten ruimte zijn door de aerosolen, minuscule druppels en deeltjes die in de lucht zweven.".

Dat geeft wat inzicht in het waarom achter dit besluit. Aerosolen lijken nu misschien een verklaring waarom apres-ski hutten, carnaval en kerkdiensten in februari en maart zo'n grote rol in de verspreiding van het virus speelden: grote groepen hijgende en/of zingende mensen binnenshuis. Toen gold er echter nog geen anderhalvemetermaatregel en bleven mensen ook niet thuis bij milde klachten. Mijn persoonlijke ervaring met verkoudheden en griep is toch dat je het bij onze trainingen vooral van je danspartner moet hebben. Aan de andere kant weet je ook niet altijd van wie je het nou precies hebt gekregen.

Er is nog geen uitspraak, het kabinet is namelijk nog in overleg met de fitnesssector en heeft advies gevraagd aan het OMT. Dat advies wordt 25 mei verwacht, dinsdag 26 mei komt het kabinet met een update van het beleid. Ik ben benieuwd, maar ik verwacht voor ons geen verandering.

17 mei 2020

We mogen dus nog maanden niet in de zaal onze sport beoefenen, maar we gaan natuurlijk niet bij de pakken neerzitten. Het weer wordt steeds beter en over een paar weken is het warm genoeg om 's avonds buiten te trainen. Buiten sporten wordt aangemoedigd door gemeente Utrecht, mits we braaf de anderhalve meter afstand houden.

Afgelopen donderdagavond zijn we daarom met Immy & Mitchel op zoek gegaan naar een geschikt pleintje. Acht graden en windkracht 4 blijkt een beetje over onze limiet. Ja, wij zaalsporters zijn watjes. Dit basketbalpleintje ligt in Hoograven, vlak bij de zaal. Op zich geschikt, maar geen idee hoe druk het hier wordt met mooi weer.

11 mei 2020

De WRRC organiseert al een tijdje internationale videolessen via Zoom. Anders dan bij die van ons gaat het bij hun meteen om maximaal 500 deelnemers. Vandaag zijn er beelden van een van die lessen op youtube gezet.

6 mei 2020

Goed, de pandemie is natuurlijk nog niet voorbij, maar er is wel weer plek voor onze ouders en grootouders op de IC's en dus kunnen we gaan versoepelen. Vol verwachting kijk ik naar de persconferentie. Wie mag eerst? Het kabinet heeft aangekondigd met perspectieven te komen.

Auw! Alle binnensport staat vooralsnog helemaal achteraan in de rij van dingen die weer mogen. 1 september pas! Er is wel een vage belofte dat er nog onderzocht wordt of er sporten zijn die eerder kunnen opstarten, maar voor een hands-on sport als die van ons heb ik weinig illusies dat wij daar bij zullen horen. Lekker perspectief.

5 mei 2020

Vandaag de zesde videoles gegeven en na afloop geborreld. Snel m'n dansstudio terugverbouwen naar woonkamer, maar met de routine die Renske en ik hebben opgebouwd kan dat inmiddels in vijf minuten. Zo'n borrel is eerst een beetje onwennig en zeker niet hetzelfde als een fysieke borrel, maar toch weer leuk om iedereen te spreken en wat meer tijd te hebben om te horen hoe het met iedereen gaat. Waar heb ik dat eerder gezegd?

Is zoommagie misschien nog een leuke aanvulling voor het coronawoordenboek? Kijk hoe Francine vanuit Noorwegen hier even bemoedigend een arm legt om de schouders van Kai hier in Utrecht. Is dat nou een overtreding van de anderhalvemeterregel of niet? Om problemen te voorkomen verzoek ik jullie dringend voortaan in je eigen rechthoekje te blijven!

Zoomborrel 5 mei

29 apr 2020

Gisteren alweer de vijfde videoles gegeven en Sas en ik krijgen er routine in. Ik geloof wel dat ik deze keer een grote stoorzender was in het geluid. Ik had mijn vloerkleed weggehaald, omdat ik daarover mijn nek breek als ik ga draaien. De herrie van mijn schoenen op het kale laminaat liet de microfoon aan mijn kant echter regelmatig dichtklappen. Sorry! Ik realiseerde het me pas toen ik de opname zag van de les. Voortaan op sokken.

Hieronder een stukje van de techniektraining.

23 apr 2020

Omdat er tot 1 september geen vergunningsplichtige evenementen georganiseerd mogen worden, kan de UIT studentenintroductie niet in de normale vorm doorgaan. De organisatie bezint zich nog op een alternatieve vorm.

21 apr 2020

De maatregelen voor sport zijn verlengd en tegelijkertijd iets versoepeld voor kinderen, jongeren en topsporters. En dus niet voor ons, helaas, maar ik moet het OMT wel gelijk geven. We zijn er nog niet. Tot 20 mei zijn er geen lessen en trainingen.

Daarom gaan we lekker door met onze videolessen. We hadden de vierde alweer vanavond. Nu velen van ons via video online werken, vergaderen of leren is de nieuwigheid er wel vanaf, maar dit blijft leuk. Het is niet alleen een uur lang samen lekker sporten, ik ben blij op deze manier contact te hebben met jullie en zo blijft de vereniging naar mijn idee ook nog een beetje leven.

Zoomles 4Zoomles 4


18 apr 2020

Kijk nou, taalbank.nl heeft een coronawoordenboek online gezet. Super handig, nu begrijpen we elkaar hopelijk weer. Alleen, coronacoupe in de betekenis van steeds langer haar staat er nog niet in, terwijl ik tijdens het zoomen toch iedere keer weer verder naar achter moet om geheel in beeld te komen. Zo'n opmerking blijkt inmiddels een coronaconfessie te heten.

Ook dit mooie woord staat erin: coronachoreografie. Daar waren Sas en ik net mee bezig, voor onze digidanslessen, omdat we door de coronacratie een anderhalvemetervereniging zijn geworden en onze oorspronkelijke besmetting met het acrobatiekvirus inmiddels volledig asymptomatisch is.

Wat moeten we dan, nu de virusvrees ons overheerst? Onze sport zonder snotterschaamte voortzetten met lichaamscondoom en spatbril? Of uit lockdownverveling, mits je niet gehinderd wordt een cockdown, dan maar coronababy's maken? Hmm, dat zou op termijn weer wel positief bijdragen aan de verdubbelingstijd van ons ledenaantal.

OK, laat ik maar stoppen voordat een of andere twitterviroloog vindt dat er een bioresponsteam op me afgestuurd moet worden. Twitter is toch bijzonder in hoeveel proactieve experts dat platform weet aan te trekken, of niet?

PS.
Aanstaande dinsdag staat de voetgroet op het programma als warming-up, om je helemaal coronaklaar te maken. Oh shit, dat laatste woord staat er nog niet in.

15 apr 2020

Gisteravond weer een videoles georganiseerd en weer een uur lang samen lekker bewogen. Ook Francine was erbij, vanuit Bergen in Noorwegen! Misschien een hint voor onze andere expats, die in Engeland en euhh, Dordrecht?

Na wat experimenteren is het nu toch gelukt om muziek in Zoom fatsoenlijk aan de andere kant van de draad te krijgen. De host of een deelnemer moet een scherm delen, met optie "include computer audio" aangevinkt. Computer audio komt wel goed over, in tegenstelling tot muziek via de microfoon.

Een volgend probleem is dat de rest dan naar dat gedeelde scherm zit te kijken en de video's klein aan de rand staan. Dat los je weer op door "Side-by-side mode" te activeren (onder "View options", bovenin het scherm) en dan de linkerhelft met het gedeelde scherm zo klein mogelijk maken met het (niet zo goed zichtbare) schuifje tussen het gedeeld scherm en de video's.

Degene die het scherm deelt heeft dan nog steeds de video's heel klein in beeld. Voor een docent werkt dat niet. Dat heb ik opgelost door met twee laptops tegelijk deel te nemen. Eentje doet alleen video en zet alle snoeten groot op m'n tv-scherm, met de microfoon en het geluid uit, de andere deelt het scherm met de computer audio, heeft de video verbinding uit en de microfoon en het geluid open. Dit is wel belangrijk, als beide laptops namelijk de microfoon of het geluid open hebben, gaat het geluid rondzingen. Zoom beperkt dat gelukkig, maar niet volledig.

Dit is mijn opstelling. Ik heb m'n video laptop verbonden met m'n TV, via een HDMI kabel. Samen staan ze op een verhoogde plank, omdat ik de positie van de camera en het scherm op een natuurlijke hoogte wil hebben als ik sta. Door de camera naar beneden te richten, is mijn bovenste helft in beeld als ik dichtbij sta en ben ik geheel in beeld als ik verder van de camera sta. Ik kan zelfs op de vloer gaan liggen.

De positie van de audio laptop maakt niet zoveel uit. Zoom past het geluidsniveau van de microfoon namelijk automatisch aan. Kom alleen niet zo dichtbij dat je je microfoon overstuurt. Je kunt ook niet typen op de audio laptop, want het getrommel komt aan de ander kant over als een rockconcert. Hetzelfde geldt voor de veeggeluiden van je trackpad. Voor alle deelnemers geldt dat je van je apparaat af moet blijven als de microfoon daarin open staat.

Zoom opstelling.

Ik deel dit omdat de beelden die we van jullie krijgen nog niet erg geschikt zijn voor lessen. Zorg dat het licht vanaf de camera komt en niet van achter je. Niet iedereen heeft evenveel ruimte thuis, maar probeer je camera en jezelf zo neer te zetten dat we je hele lijf kunnen zien bewegen. Verbouw je woonkamer indien nodig en zet je ouders buiten als ze protesteren. Sas en ik kunnen je veel meer feedback geven als we je kunnen zien!

Wat er in die opbergboxen zit? Allerhande losse computershit natuurlijk, wat dacht je anders? Volgende week komt er nog een verdiepinkje bij, want ik wil de camera op ooghoogte hebben. Oh, en de lamp die ik heb neergehaald tijdens de les hangt weer. Dank jullie voor je zorgen. Het was niet de eerste keer voor deze lamp...

13 apr 2020

Het bestuur heeft de activiteitenkalender aangepast. Belangrijkste verandering: de nieuwe introductiecursus start (op z'n vroegst) in september. Om ons heen is ook al van alles aangepast: het acrobatiekfestival is gecancelled en de Beneluxkampioenschappen zijn verplaatst naar september. Kijk in de agenda.

10 apr 2020

Olympos is natuurlijk ook gesloten, maar een deel van hun docenten zit zeker niet stil Ze hebben inmiddels een hele serie video's op youtube gezet met allerlei verschillende workouts die je thuis kunt doen. Niet alles zal je aanspreken, maar het is heel divers en elke dag komt er een nieuwe bij:

9 apr 2020

Aahhw! De WRRC heeft op facebook haar logo in een veilig boterhamhuisje gestopt. Dit is hun boodschap erbij:

"We encourage our audience to stay safe and at home if recommended by the government of your country. Let’s get through these difficult times together and meet soon at live trainings, events and competitions."

Ook de WRRC moet de ene na de andere internationale wedstrijd cancellen.

Alternatief logo WRRC

7 apr 2020

De tweede videoles was ook weer heel leuk! Draaien (om je eigen as of om je partner) is verschrikkelijk verwarrend via de video, dus we hebben de passen op dat vlak maar flink vereenvoudigd. En muziek komt totaal niet over in Zoom, dus daarom maar een metronoom gebruikt. Ik heb een stukje opgenomen. Is zo'n still van een Zoom gallery view niet net een CAPTCHA?

Select all squares with people enjoying themselves.
Click verify once there are none left.

Hmmm, dat "Click verify once there are none left." klinkt dan onbedoeld weer heel vervelend. Daarom staat hier ook geen knop VERIFY.

4 apr 2020

Ook onze vrienden in België zitten niet stil, sterker nog ze hebben hun handen lekker laten wapperen.

3 apr 2020

Nu de Olympische Spelen een jaar zijn uitgesteld, kon het niet uitblijven dat ook de World Games een jaar worden uitgesteld. Ze zouden anders samenvallen in juli 2021. De World Games zijn een alternatief voor de Olympische Spelen, voor een selectie van internationaal erkende sporten, die niet onderdeel zijn van de Olympische Spelen. De World Games fungeren voor deze sporten als een opstapje naar de echte Spelen. Danssport, bestaande uit Latin, Standard, Break Dance en Acrobatisch Rock-'n-Roll, is al onderdeel van de World Games sinds 2005. Nieuwe datum is 7-17 juli 2022.

2 apr 2020

Hoe is je Russisch? Vijfvoudig wereldkampioenen Ivan Yudin and Olga Sbitneva zijn inmiddels met pensioen, maar via de facebookpagina van de WRRC hebben ze een 48 minuten lange fanatieke trainingsvideo gedeeld waaraan je thuis kunt meedoen.

31 mrt 2020

De coronamaatregelen voor sportclubs zijn vandaag verlengd t/m dinsdag 28 april.

De eerste videoles was een beetje onwennig, zeker niet hetzelfde als de fysieke les, maar leuk om mee te doen en vooral ook om iedereen ook weer even te zien en te horen! We gaan er mee door.

Eerste videoles

30 mrt 2020

Stop met sip kijken, JS gaat vanaf dinsdag 31 mrt de lessen weer oppakken via video! Kijk in je mail voor de link en instructies.

24 mrt 2020

Sas is bezig met video opnames van een kleine ronde, zodat cursisten die thuis kunnen oefenen. Hoe leg ik haar behulpzame cameraman nou uit dat het echt gemakkelijker is om dat mobieltje te draaien?

Video's Sacha in portrait

23 mrt 2020

De (ietwat vage) nieuwe richtlijnen brengen geen concrete verandering in onze situatie, denk ik. Tot 6 april geen sport, daarna zien we verder. Maar, gegeven hoe er wordt gehamerd op 1,5 meter afstand, is het toch onwaarschijnlijk dat wij onze activiteiten kunnen oppakken voor 1 juni.

15 mrt 2020

Zoals alle sportclubs zijn de Jumping Spectacles tot minimaal 6 april gesloten om geen gezondheidsrisico's nemen. Van de activiteiten in april en mei is het onzeker of ze zullen kunnen doorgaan.

Nieuws van anderen

Jan Rijdt Rond

Item over ons in het KRO-NCRV programma Jan Rijdt Rond

4:37 min, 24 MB