Artikelindex

Begin 2004 was er ineens sprake van een optreden acrobatisch rock-'n-roll in het Tjechische Brno. Bij Brno dacht ik in eerste instantie aan een of ander klein gat in Noord-Holland ofzo (want vaak treden we in dat soort plaatsjes op), maar snel kon iemand mij duidelijk maken dat het om de 2e stad van Tsjechie bleek te gaan !

Wie verzint het nou om in Tsjechie te gaan optreden ? Nou, de gemeente Utrecht dus. Er blijkt namelijk sinds 1993 een stedenband tussen Utrecht en Brno te zijn en als gevolg van deze band vinden er regelmatig uitwisselingen plaats op gebieden zoals onderwijs, woningbouw, cultuur en sport.

Onder de laatste twee kopjes valt de acrobatisch Rock 'n' Roll groep Jumping Spectacles te scharen en dat was dan ook de reden om op te gaan treden op het jaarlijks straatfestival van Brno. 31 augustus zou het eerste optreden zijn en dat betekende dat er vanaf half juni nog harder getraind moest gaan worden dan normaal.

10 paren wilde graag mee naar Brno en omdat we allang geen optreden meer hadden gegeven met meer dan 4 paren (de optredentjes bij Jumping Spectacles bruiloften daargelaten) moest er nog heel wat uitgedacht worden. Daar kwam nog bij dat het een optreden van minstens een half uur moest zijn (en dat is voor acrobatische rock 'n roll begrippen best lang) en om het nog ietsjes ingewikkelder te maken gingen er niet alleen vergevorderden paren mee, maar ook een aantal paren met veel minder ervaring. Al met al dus een hele kluif voor het groepje mensen die het op zich hadden genomen om dit optreden uit te denken.

Uiteindelijk kwam er een voorstelling uit waarbij het spits werd afgebeten door de "oldtimers" (daar verstaan wij het rock 'n' rollen onder op de meer traditionele manier; d.w.z. met petticoats, vetkuiven, spijkerjasjes, etc. ).

Zij werden vervolgens van de vloer geveegd door de acrobaten (die een circus-act deden eindigend in een menselijke pyramide), die vervolgens met behulp van een grote bowlingbal weer van de vloer werden gesmeten door de acrobatisch rock 'n' rollers die dus de twee voorgaande acts combineerde tot de sport die wij al jaren beoefenen.

De show ging vervolgens verder met een groot aantal afwisselende stukjes waarbij we soms met zijn allen dansten en dan weer een voor een. Bovendien zat er een opbouw in van lage naar steeds hogere acrobatiek om het zo voor het publiek interessant te houden.

Wij zelf waren uitermate tevreden met het resultaat, maar of het publiek dat ook zou vinden was natuurlijk nog even de vraag. Een eerste hint kregen we tijdens en na de generale repetitie. Het publiek was enthousiast en na deze voorstelling kwam er nog iemand na ons toe die zei dat het "af" was. Een mooier en bovendien korter (of weet iemand nog een woord van 1 letter wat hetzelfde betekent ?) compliment was er niet te krijgen. Maargoed, dansen voor thuispubliek is natuurlijk wel wat anders dan dansen voor Tsjechisch publiek.

27 augustus reisden we af naar Brno met de nachttrein. Het woord "slaaptrein" klonk mij altijd wel romantisch in de oren. Verre reizen, Orient Express, luxe alom, etc. Dit beeld werd echter wreed verstoord door 12 zweetvoeten (inderdaad ik tel die van mezelf ook maar mee om commentaar te voorkomen), een veel te kort bed, een rammelende trein en de Tsjechische douane die, toen ik eindelijk sliep, ons met veel kabaal kwam wakker maken.

Echt uitgerust kwamen we dan ook niet aan in Brno, maar het ochtendhumeur was snel verdwenen toen we uitstekend werden opgevangen door de organisatie daar. De bus naar het hotel stond al klaar en eenmaal daar kregen we een tramabonnement, zakgeld, toegang tot een aantal musea, een plattegrond van de stad en er waren al een aantal excursies geregeld. Mooi! Daar zou het dus niet aan liggen.

Ook de ondersteuning voor de optredens bleek dik in orde. De muziek was goed geregeld (ook mede dankzij onze eigen meegereisde muziekman en manusje-van-alles Koen), het decor werd voor ons opgebouwd en afgebroken en als er iets was hoefde we maar te "kicken" en het werd geregeld. Het enige minpuntje was dat het podium een meter of wat minder diep bleek te zijn... daar ging de door ons zo mooi uitgedachte choreografie. Als we ons optreden nu zouden doen zoals we hadden uitgedacht zouden er hier en daar wat mensen van het podium gaan vallen. Wel spectaculair natuurlijk, maar daar ga je dus geen 6 optredens mee halen. Gelukkig hoefde we niet meteen op te treden en hadden we nog wat dagen om te trainen en aan de nieuwe situatie te wennen. Dit obstakel werd dan ook overwonnen en niets stond ons eerste optreden in de weg.

Optreden Dierenpark Amersfoort

Opname van ons optreden op 4 juni 2010, tijdens de Dreamnight at the Zoo. Dit is een avond waar chronisch zieke en gehandicapte kinderen gratis naar de dierentuin kunnen.

15:00 min, 157 MB