Fifties rock-'n-roll

Acrobatisch rock-'n-roll is puur beweging. Het is een vrolijke en snelle danssport die nog maar weinig lijkt op de Fifties dansvormen waaruit het is ontstaan.

Rock-'n-Roll in Europa

Rock-'n-roll, als muziekstijl, is al in de tweede wereldoorlog door Amerikaanse militairen meegebracht naar Europa. In die tijd werd er natuurlijk ook al gedanst op deze muziek. De Lindy Hop, Shag, Shag Hop, Jitterbug, en vele andere dansen ontstonden al voor de jaren '40 in Amerika. Daaruit zijn weer Boogie Woogie, en de verschillende Swing stijlen ontstaan. Ook de Jive, een "gekuiste" variant die beter geschikt zou zijn voor de Europese ballrooms, heeft z'n wortels in deze dansstijlen. Alleen de Jive is toegevoegd aan het Ballroom en Latin programma van de traditionele dansscholen. In de jaren '50 werd er ook al acrobatiek gemengd in het Rock-'n-Roll dansen. Het resultaat was een wilde dans met letterlijk veel "gooi- en smijtwerk".

Het moderne acrobatisch rock-'n-roll

De moderne variant van acrobatisch rock-'n-roll dansen is ontstaan in Duitsland en Frankrijk in de jaren '70. Het lijkt weinig meer op op de rock-'n-roll zoals deze in de jaren '50 werd gedanst. De sociale dans is een showdans geworden. De vetkuiven en petticoats hebben plaatsgemaakt voor strakke glimmende pakken en het gooi- en smijtwerk heeft zich ontwikkeld tot verantwoorde acrobatiek. Het tegenwoordige acrobatische rock-'n-roll krijgt vorm door gedurfde hoge acrobatiek, dynamisch passenspel en snelle strakke bewegingen.

Acrobatisch rock-'n-roll is een dynamische sport, waarbij energie en plezier in bewegen voorop staan. Het doet een beroep op kracht, doorzettingsvermogen, lenigheid, coördinatie en ritmegevoel. Je creativiteit kun je kwijt in het maken van een originele choreografie op basis van de rock-'n-roll danspassen, aangevuld met je eigen bewegingen. Acrobatisch rock-'n-roll is ook een teamsport. Goede communicatie en samenwerking met je partner is essentieel voor het bereiken van een geslaagd optreden.

Als beginner hoef je dat natuurlijk niet allemaal al in je te hebben om toch een spetterend optreden neer te kunnen zetten. Acrobatisch rock-'n-roll is juist een prima sport om de bovenstaande doelen te bereiken. Je kunt het op elk niveau beoefenen. In onze lessen worden de vaardigheden van deze sport je op verantwoorde wijze bijgebracht.

Meer weten over acrobatisch rock-'n-roll? De WRRC (de wereldbond voor deze danssport) heeft een video over de historie van acrobatisch rock-'n-roll, swing dans en zichzelf op youtube gezet. Deze video is onderdeel van hun "Expansion program". Om een gevoel te krijgen waar dat over gaat moet je rond 15:05 minuut even heel goed opletten.

Routebeschrijving

Het adres is Duurstedelaan 14A, 3525 AR Utrecht. Er is een beperkt aantal (gratis) parkeerplaatsen voor de deur.

Vanaf Utrecht Centraal buslijn 1 richting Hoograven, uitstappen op halte Karperstraat of buslijn 47 richting Houten NS, uitstappen op halte Constant Erzeijstraat. Vanaf Utrecht Lunetten neem je buslijn 10 richting Maarssen NS, uitstappen op halte 't Goylaan. Na aankomst is het 3 minuten lopen.

Als de buitendeur gesloten is, moet je aanbellen met de niet gemarkeerde bovenste bel.

Eenmaal binnen moet je links door de glazen deur en dan rechtsaf de trap op. Bovenaan weer rechtsaf en dan de eerste kleedkamerdeur rechts.

Klik hier voor een routebeschrijving naar onze zaal.